Gündem

E-Belge Nasıl İptal Edilir?

E-Belge Nasıl İptal Edilir?

Temel Fatura Nasıl İptal Edilir?

Temel Faturalar düzenlenip gönderildikten sonra Ticari Faturalara göre iptal edilmeleri biraz daha zor olmaktadır. Temel Faturaları iptal edebilmek için öncelikli olarak ilgili firmanın; gerçek kişi ise E-İmza, Tüzel kişi ise Mali Mühürü gerekmektedir. İlgili E-İmza veya mali mühürü bilgisayara taktıktan sonra E-Fatura web soket uygulaması ile birlikte E-Fatura iptal-itiraz portalına giriş yapılır. Bu sistem içerisinde ilgili faturanın belge numarası, fatura tutarı ve alıcı-satıcı bilgisi seçildikten sonra iptal talebi oluşturulmalıdır.

İptal talebi oluşturulan Temel Faturalar karşı firma tarafından onaylanması gerekmektedir. Yurt dışına veya nihai tüketiciye kesilen Temel Faturalarda muhatap alıcının bir mükellefiyeti bulunmadığından dolayı direkt olarak iptal edilebilirken kurumsal bir alıcının bu durumda iptal talebi oluşturulan faturanın talebini kabul ederek iptal işleminin gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bütün bu işlemler ile uğraşmamak için eğer alıcı kurumsal bir firma ise iade faturası da talep edilerek sorun çözülebilir.

Ticari Fatura Nasıl İptal Edilir?

Ticari Faturalar bilindiği üzere gönderildikten sonra alıcıdan kabul veya ret talebi gerektiren faturalardır. Ticari Faturalar bu sırada alıcı tarafından 8 gün içerisinde reddedilerek iptal gerçekleştirilebilir. Ticari Faturanın eğer bu süreler içerisinde reddedilmemiş ise karşı tarafın KEP adresi iptal itiraz sistemine girilerek iptal talebi kabul edilmektedir.

E-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?

GİB portal aracılığı ile düzenlenen E-Arşiv faturalar (E-Belge) nihai tüketiciye veya yurtdışına düzenlenmiş ise muhatap bulunmadığından dolayı sistem içerisinden satıcı tarafından direkt olarak iptal edilebilmektedir. Alıcı firmanın vergi mükellefiyeti bulunuyor ise satıcı iptal talebi oluşturur ve alıcının fatura iptal talebini kabul etmesi beklenir.

Alıcı faturanın iptal talebini kabul etmesi durumunda faturanın iptali gerçekleşecek ve kayıtlara alınmayacaktır. Alıcı ise tarafına gelen faturanın gerçek olmadığını veya yanlış düzenlendiğini düşünüyor ise bu sefer aynı sistem içerisinden itiraz talebi oluşturarak satıcıya yönlendirmesi gerekir. Bu durumda da satıcı kendi düzenlediği faturaya itiraz talebi oluştuğundan dolayı kabul ettikten sonra iptal durumu gerçekleşir.

Bazı durumlarda fatura düzenlendikten sonra alıcı firmaya ulaşılmayabilir. Bu durumda da iptal talebi oluşturulduktan sonra alıcı halen daha faturayı iptal olarak kabul etmiyorsa interaktif vergi dairesi sistemi aracılığı ile genel amaçlı bir dilekçe verilerek faturalarının gerçeğe aykırı olduğu ve sehven yanlış düzenlenerek kayıtlara alınmayacağına dair bir bilgi verilir. Ancak bu yöntem riskli ve genel olarak tercih edilmeyen bir yöntemdir.